wachtwoord vergeten?

Een revolutionair en adembenemend sacraal ontwerp van hoge kwaliteit

Op 23 april 2009 is het project Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek in Almere van Martien Jansen (Studio M10, Eindhoven) uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009. De jury onder leiding van Jo Coenen selecteerde het uit achtentwintig projecten die eerder in regionale voorronden zijn genomineerd. De jury was ’erg onder de indruk van de interpretatie van de opgave en van de uitmuntende manier waarop een complexe opzet is gebaseerd op het principe van de herhaling.’

Bekijk de uitslag.

Een ode aan het architectenvak

Uit eenentachtig inzendingen is vandaag het project Paviljoen met zwembad in Rijsbergen van Paul van den Heuvel (Architectenbureau Van den Heuvel, Breda) uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Zuid. De jury onder leiding van Henk Döll heeft grote waardering voor deze kleine opgave die ’consistent, liefdevol en tot in ieder detail perfect is uitgewerkt. Het ontroerende paviljoen is een ode aan het architectenvak.’

Bekijk de winnaar en genomineerden.

Bouwkunst in optima forma

Het project Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek in Almere van Martien Jansen (Studio M10, Eindhoven) is vandaag uit drieënzestig kanshebbers uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Noordwest/Centrum. ’Esthetiek en maatschappelijk belang sluiten hier naadloos op elkaar aan, de kliniek heeft onbetwist een positieve invloed op samenleving en bewoners. Bouwkunst in optima forma,’ aldus de jury onder leiding van Christian Rapp.

Bekijk de winnaar en genomineerden.

Een in alle opzichten vernuftige renovatie

Uit achtenveertig kanshebbers is vandaag de renovatie van het Ministerie van Financiën in Den Haag van Meyer en Van Schooten Architecten uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Delta. De jury onder leiding van Jo Coenen sprak van ’een in alle opzichten vernuftige renovatie, met grote maatschappelijke relevantie.’

Bekijk de winnaar en genomineerden.

Een nieuw hart voor de stad

Uit vijftig kanshebbers is op donderdag 26 maart het project ROC van Twente in Hengelo van Harry Abels (IAA Architecten, Enschede) uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Oost. De jury onder leiding van Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling) noemt het gebouw ’niet alleen een inspirerende studieplek maar ook een nieuw hart voor de stad.’.

Bekijk de winnaar en genomineerden.

Een voorbeeldproject pur sang

Uit achtendertig kanshebbers is op donderdag 19 maart het project Woning annex kantoor in Paterswolde van Cor Kalfsbeek (Cor Kalfsbeek architectuur) uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Noord. De jury onder leiding van Fred Schoorl (Ymere) vindt de woonschuur een monument van vakmanschap en een voorbeeldproject pur sang van internationale allure.

Bekijk de winnaar en genomineerden.

280 inzendingen voor Gebouw van het Jaar 2009

De prijs BNA Gebouw van het Jaar biedt een overzicht van de nieuwste architectuur in Nederland. Alle projecten die voor de editie van 2009 zijn ingezonden zijn nu online te bekijken. Met de zoekfunctie is bovendien te zoeken op onder meer gebouwtype, architect en regio. De ingezonden projecten worden in willekeurige volgorde getoond.
Bekijk hier de inzendingen.

De inzending is gesloten

Maandag 9 februari was de laatste dag om inzendingen te doen voor BNA Gebouw van het Jaar 2009. Om 23.59 uur ging de website 'dicht'. De inzendingen zijn getoetst aan de formele deelname- en inzendcriteria. De juryleden kunnen nu de ingezonden projecten online bekijken en beoordelen.

De prijs

Alle genomineerde en onderscheiden projecten worden gepubliceerd in het BNA-jaarboek Architecten 2009-2010, dat op grote schaal onder architecten, opdrachtgevers en overheden wordt verspreid. Bovendien wordt de prijs uitgebreid onder de aandacht gebracht van de regionale en landelijke pers.
Kroon op het werk van de zes winnende architecten is een plaquette voor aan de gevel van het ’Gebouw van het Jaar’. Verspreid door het land ontstaat zo een herkenbare, jaarlijks groeiende reeks bekroonde gebouwen. Voor de architecten van de genomineerde en winnende gebouwen is er de speciale Gebouw van het Jaar-trofee.